Η Ιστορία Μας

Ελλάδα - Νεμέα

Η Ελλάδα, χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου είναι στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι μέλος της ΕΕ από το 1981. Με πρωτεύουσα την Αθήνα και πληθυσμό περίπου τα 11,2 εκατομμύρια καταλαμβάνει την 97η θέση, ανάμεσα στις 100 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου. Πλούσια σε αρχαία παράδοση και ιστορία όπου τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης κατοίκησης στην Ελλάδα εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της Παλαιολιθικής Εποχής (περίπου 120.000 – 10.000 π.Χ.). Χαρακτηριστικό μνημείο ο Παρθενώνας. Ναός χτισμένος προς τιμήν της Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας, υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Η εποχή της κατασκευής του συνταυτίζεται με τα φιλόδοξα επεκτατικά σχέδια της Αθήνας και της πολιτικής κύρους που ακολούθησε έναντι των συμμάχων της κατά την περίοδο της αθηναϊκής ηγεμονίας στην Αρχαία Ελλάδα. Ο Ναός που κτίστηκε στην Ακρόπολη (το ψηλότερο σημείο μιας πόλης που κατά την αρχαιότητα το οχύρωναν με τείχη) τελείωσε το 438 π.Χ.

Η Νεμέα, περιοχή μόλις 115 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την Αθήνα, είναι επίσης πολλαπλά συνδεδεμένη με μύθους και παραδόσεις. Έγινε περισσότερο γνωστή από τον περίφημο άθλο του Ηρακλή, την εξόντωση δηλαδή του φοβερού λιονταριού που λυμαινόταν την περιοχή. Το Λιοντάρι της Νεμέας ήταν ένα τρομερό σε δύναμη, οργή και όγκο ζώο το οποίο ζούσε σε μία σπηλιά με δύο εξόδους, στο όρος Τρητόν. Ο ημίθεος ήρωας, έφραξε τη μία έξοδο της σπηλιάς εγκλωβίζοντας, έτσι, το ζώο μέσα και κατόπιν το κατέβαλε χτυπώντας το με το ρόπαλό του, ενώ, τέλος, το έπνιξε με τα χέρια του. Επίσης στη γη της Νεμέας, βασίλεψε σύμφωνα με το μύθο, ο Φλίας γιος του θεού Διόνυσου (θεού του κρασιού), ο οποίος ίδρυσε πόλη που έφερε το όνομά του, τη Φλιασία. Εκεί, σύμφωνα με μία εκδοχή, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά η άμπελος και παράχθηκε οίνος, ο περιώνυμος φλιάσιος οίνος, το δε κλήμα θεωρείται πως ήταν δώρο του θεού προς το θνητό γιο του.

Η Νεμέα παλαιότερα, τη βυζαντινή περίοδο, ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος από την την ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία από όπου πήρε και το όνομα η φημισμένη ποικιλία σταφυλιού – το Αγιωργίτικο. Η Αγιωργίτικη ποικιλία, και γενικότερα η παραγωγή σταφυλιών και οίνου στην περιοχή έχουν καταγραφεί στην ιστορία έως και το 2000 π.Χ.

Αγιωργίτικο

Το Αγιωργίτικο είναι μια από τις δύο σημαντικότερες ελληνικές ερυθρές ποικιλίες. Καλλιεργείται στην περιοχή της Νεμέας, όπου περιλαμβάνει το 80% των αμπελώνων. Την αποκαλούν και «αίμα του Ηρακλή» εξαιτίας του βαθυκόκκινου χρώματος που έχουν τα παραγόμενα κρασιά. Σε μια έκταση μεγαλύτερη από 25.000 στρέμματα και υψόμετρο από 200 έως 850 μέτρα τα σταφύλια μέτριου μεγέθους, πυκνόραγα, με σφαιρικές ράγες, μαλακή σάρκα και παχύ κυανομέλανο φλοιό δίνουν το φημισμένο Αγιωργίτικο Οίνο κατατάσσοντας την Νεμέα την μεγαλύτερη παραγωγό ερυθρών οίνων στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ποικιλία μέσης ζωηρότητας, παραγωγική και είναι αρκετά ευαίσθητη στον περονόσπορο, τον βοτρύτη και το ωίδιο. Ξεκινά την εκβλάστηση τέλος Μάρτη και ωριμάζει το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου, ανάλογα με το υψόμετρο του αμπελώνα. Το Αγιωργίτικο είναι πολυδυναμική ποικιλία και δίνει οίνους ροζέ, ερυθρούς ξηρούς, ημίξηρους, ημίγλυκους και γλυκούς που πίνονται φρέσκοι ή παλαιωμένοι. Επίσης μπορεί να δώσει διαφορετικούς τύπους προϊόντων ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο καλλιεργείται. Σε περιοχές μικρού υψομέτρου μπορεί να δώσει αξιόλογα γλυκά κρασιά, σε περιοχές με κάποιο υψόμετρο κρασιά υψηλόβαθμα, καλής οξύτητας, πλούσια σε χρώμα, με καλές τανίνες, ενώ σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου μπορεί να δώσει θαυμάσια ροζέ ξηρά κρασιά. Η Ζώνη Παραγωγής στην Νεμέα δίνει τον φημισμένο οίνο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Νεμέα (PDO Nemea).

O Συνεταιρισμός

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας (ΑΟΣ ΝΕΜΕΑΣ) ιδρύθηκε στης 11/5/1937 και αρχικά αριθμούσε 70 μέλη. Το 1959, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οίνου, έκανε την πρώτη πειραματική εμφιάλωση Αγιωργίτικου.

Σήμερα, μετά από 82 χρόνια λειτουργίας και σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, ο Συνεταιρισμός, αριθμεί πάνω από 400 μέλη – αμπελουργούς της αυτόχθονης ερυθρής ποικιλίας «Αγιωργίτικο» – και έχει τη δυνατότητα να οινοποιεί ετησίως   10.000 τόνους σταφύλι, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πανελλαδικά.

Πρωταρχικός του στόχος είναι η διαφύλαξη της παράδοσης και η διάδοση του Αγιωργίτικου, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου. Στις εγκαταστάσεις που είναι σε οικόπεδο 33 στρεμμάτων με κτιριακό χώρο 8.500μ², υπάρχουν 10.000 τόνων στεγαζόμενες δεξαμενές (Inox).
Με δύο γραμμές εμφιάλωσης, η ετήσια δυναμικότητα στην εμφιάλωση είναι 6.500.000 φιάλες 0,75lt και 3.000.000lt σε Bag-in-Box. Για την παλαίωση του οίνου έχει κατασκευαστεί υπόγεια κάβα με 427 γαλλικά δρύινα βαρέλια. Ο Συνεταιρισμός εξάγει το φημισμένο και βραβευμένο κρασί Νεμέας (P.D.O.) σε πάνω από 15 χώρες του εξωτερικού, όπου η διάθεση γίνεται κυρίως μέσω συσκευασίας γυαλιού σε περιεχόμενο 375ml, 750ml και 2000ml. Επίσης διαθέτει επαγγελματικές συσκευασίες Bag-in-Box σε μεγέθη 3lt, 5lt, 10lt, 20lt όπως καιφιάλη PET, για την εγχώρια Κρύα & Μικρή Ζεστή Αγορά.

Με 15 και πλέον κωδικούς στην Ελληνική Αγορά έχει παρουσία στις μεγαλύτερες αλυσίδες οργανωμένου λιανεμπορίου καθώς και συνεργάτες πανελλαδικά καλύπτοντας την διανομή στο κανάλι HO.RE.CA.